The Baby Project
Νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια ωρών ή ημερών, με κλειστά μάτια, παρατημένα σε μια κούτα ή σε σακούλα στα σκουπίδια ή χωρίς την μαμά τους (κατόπιν ελέγχου & βεβαίωσης απουσίας της μαμάς)
Τι χρειάζεται να έχουμε εμείς για να επιβιώσουν:
- Χρόνο
- Υπομονή & Ψυχραιμία
- Προσοχή στις οδηγίες
- Η υποθερμία είναι ο «νούμερο ένα» κίνδυνος για τα νεογέννητα, και όχι η πείνα
Θέλουμε να αντικαταστήσουμε την θερμότητα που εκπέμπει το σώμα της μαμάς. Θερμοφόρες με νερό -προσοχή να μην είναι πολύ καυτές και έρθουν σε απευθείας επαφή με τα μωρά- . Πετσετούλες, κατεστραμμένες μπλούζες, κομμάτια fleece, κουρελάκια μπορούν να μπουν στο κουτί/λεκάνη που θα χρησιμοποιήσουμε ως «θερμοκοιτίδα». Η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου στους 36 βαθμούς, για τις πρώτες 14 μέρες της ζωής τους. Προσοχή μην είναι παραπάνω.
Φροντίζουμε η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή, γύρω στους 36 βαθμούς Κελσίου την πρώτη εβδομάδα ζωής, στους 30 τη δεύτερη και στους 20 από την τρίτη εβδομάδα και μετά.
Αν δεν έχουμε θερμοφόρα, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας με ένα πλαστικό μπουκάλι. Το γεμίζουμε με ζεστό νερό και το τυλίγουμε καλά με πανιά για να αποφύγουμε την άμεση επαφή των μικρών με το ζεστό πλαστικό και πιθανά εγκαύματα. Τα νεογέννητα είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα. Τοποθετούμε την θερμοφόρα στη μια πλευρά του «χώρου».Έτσι, όταν παραζεσταίνονται τα μωρά θα μπορούν να απομακρυνθούν.
Προσθέτουμε ένα ασφαλές παιχνίδι (μαλακό, καθαρό, υφασμάτινο χωρίς μυτερά ή πλαστικά μέρη) για να χουχουλιάζουν και να νιώθουν έστω μια «μαμά». Αυτό το παιχνίδι το κρατάμε ακόμη και μετά την καθαριότητα για τις μυρωδιές που προκαλούν μια σχετική ασφάλεια.
Αρκεί ένα γερό και καθαρό χαρτόκουτο αρκετά ψηλό ώστε να μη μπορούν να σκαρφαλώσουν και να βρεθούν εκτός. Προσθέτουμε στον πάτο ένα αδιάβροχο υπόστρωμα όπως μια κουταβίσια πάνα ή ένα άοσμο υποσέντονο (πιο οικονομικό).
Αφού εξασφαλίσουμε την ζέστη, ετοιμάζουμε το φαγητό.
Προμηθευόμαστε :
- ειδικό γάλα σε σκόνη για γατάκια ή σκυλάκια από petshop.
- μπιμπερό με πιπίλες
- μικρές σύριγγες (χωρίς βελόνα)
Καλό είναι εάν συμπληρώσετε αυτή την φόρμα να έχετε ήδη τα παραπάνω σπίτι σας φυλαγμένα σε ένα ντουλάπι γιατί δεν ξέρουμε ποτέ , πότε θα έρθει η στιγμή που θα βρεθούν βρέφη σε ανάγκη. Συνήθως βρίσκονται Κυριακές, αργίες ή βράδυ που τα petshop είναι κλειστά.
- Μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης χρησιμοποιούμε αραιωμένο κατσικίσιο ή εβαπορέ τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν από το ανάλογο γάλα σκόνης όσο πιο σύντομα γίνεται. Έστω, ανθρώπινο , σκόνη φόρμουλα για μωρά. Σε καμία περίπτωση παστεριωμένο αγελαδινό.
- Οι σκόνες είναι πιο θρεπτικές και κατάλληλες για το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα των νεογέννητων. Φροντίζουμε να τις δυαλύουμε καλά.
Η ημερήσια ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουν είναι ελάχιστη (αναγράφεται στη συσκευασία). Συνήθως αρκούν ημερησίως 30ml (2 κουταλιές της σούπας) αραιωμένης φόρμουλας (σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής) για κάθε εκατό γραμμάρια βάρους του ζώου (όσο περίπου ζυγίζει ένα νεογέννητο γατάκι) την πρώτη εβδομάδα. Μοιράζουμε την ποσότητα σε 8-10 γεύματα τα οποία δίνουμε στο ζωάκι ανά 2-3 ώρες. Ενδεικτικά, αρκούν μόλις 3ml ανά γεύμα για ένα νεογέννητο γατάκι.
Για τα γατάκια, τη δεύτερη βδομάδα ζωής υπολογίζουμε περίπου 55ml καθημερινά και για τα κουτάβια 15-20ml ανά 100 γραμμάρια βάρους τα οποία μοιράζουμε σε 6-8 γεύματα.
Συνήθως θα σας ειδοποιούν και μόνα τους όταν πεινάνε.
Υπολογίζουμε πως η θερμοκρασία του γάλακτος θα είναι περίπου 38οC. (χλιαρό)
Ροή:
Μην βιάζεστε και μην τα παραμπουκώνετε. Πιέζοντας τα να φάνε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθουν αναρρόφηση, να πάει γάλα στους πνεύμονές τους (πνευμονική αναρρόφηση) και να πνιγούν. Οπότε θέλουμε σιγά, μαλακά και με αγάπη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν βγαίνουν φούσκες από τα ρουθούνια του, σημαίνει πως η ροή του γάλατος είναι μεγαλύτερη από την επιθυμητή. Ρυθμίστε την ανάλογα και μην πιέζετε το μικρό να φάει.
Υποβοηθούμενο WC
Τα νεογέννητα ζωάκια δεν μπορούν να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν μόνα τους. Μόλις η κοιλίτσα τους πάρει σχήμα μπαλίτσας θα πρέπει να τα ξαλαφρώσουμε. Πρώτα τα βοηθάμε να ρευτούν ακουμπώντας τα στον ώμο μας και πιέζοντάς τα μαλακά. Μετά, βρέχουμε ένα μπαμπάκι/μαλακό χαρτομάντιλο ή γάζα με χλιαρό νερό. Με αυτό τους κάνουμε απαλό μασάζ στην κοιλίτσα και τα γαργαλάμε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού για να τα βοηθήσουμε να ενεργηθούν. Θα πρέπει να είμαστε πολύ «ευγενικοί» στον τρόπο που τα πασπατεύουμε (για να μην προκαλέσουμε ερεθισμό) και να μην ανησυχήσουμε αν κάποιο τάισμα δεν παράξει ούρα ή κόπρανα σε κάποιο από τα μωρά. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη μέχρι την ηλικία των τριών εβδομάδων.
- Τα κακά πρέπει να είναι χρώματος ανοιχτού μουσταρδί έως σκούρου καφέ και σχετικά μαλακά (σαν οδοντόπαστα).
- Αν είναι λευκά σημαίνει κακή απορρόφηση, αν είναι πράσινα κάποια πιθανή μόλυνση
- Αν τα μωρά παρουσιάζουν ελαφριά διάρροια ίσως τα ταΐζετε πιο βιαστικά ή περισσότερο από όσο πρέπει.
- Αν τα κακά είναι πολύ σφιχτά, αυξήστε τα γεύματα (όχι τη συνολική ποσότητα) και ταυτόχρονα διαλύστε και πάλι παραπάνω τη φόρμουλα.
Σε κάθε περίπτωση οι κτηνίατροι μας θα βρίσκονται στην διάθεση σας για καθοδήγηση & επείγοντα περιστατικά.
Από την τρίτη εβδομάδα ξεκινάμε τον απογαλακτισμό, προσθέτοντας σταδιακά σταθερή τροφή (πατέ ή ειδική ξηρά για νεογέννητα)
Πηγή: www.trihes.gr
Φόρμα Εθελοντή για βρεφική φροντίδα
Ο χρόνος φροντίδας πρέπει να είναι 3 εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν και λιγότερο όμως καλό είναι να έχετε άνεση όσο δυνατόν πιο κοντά στις 3 εβδομάδες. Η διαδικασία γίνεται υποχρεωτικά στον δικό σας χώρο.
Μόλις απογαλακτιστούν, αναλαμβάνουμε εξολοκλήρου τη φροντίδα τους όπως και την εύρεση υιοθεσιών για τα γατάκια.